Bombardino!



Bombardino i Calimero 
Popularny we włoskich kurortach narciarskich ­ podawany na ciepło ­ napój alkoholowy z likieru Bombardino i bitej śmietany, także w wersji z kawą (tzw. Calimero). 

Składniki:
• 100 ml likieru Bombardino 
• bita śmietana w wersji z kawą (Calimero) 

także: 
• spienione mleko 
• 50 ml espresso 

do posypania:
• kakao lub kawa

 Przygotowanie: Bombardino wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzać na małym gazie (co chwilę mieszając, nie dopuścić do zwarzenia!). Podawać w większych kieliszkach udekorowane bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą. Calimero: podgrzane bombardino wlać do szklanki do latte. Dodać spienione mleko (do około 2/3 wysokości szklanki) następnie pomału wlać gorące espresso. Udekorować bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą.

Przepis zaczerpnięty z serwisu kwestiasmaku.pl :)

Brak komentarzy