Bombardino!
Bombardino i Calimero
Popularny we włoskich kurortach narciarskich podawany na ciepło napój alkoholowy z likieru Bombardino i bitej śmietany, także w wersji z kawą (tzw. Calimero).
Składniki:
• 100 ml likieru Bombardino
• bita śmietana w wersji z kawą (Calimero)
także:
• spienione mleko
• 50 ml espresso
do posypania:
• kakao lub kawa
Przygotowanie: Bombardino wlać do małego rondelka i delikatnie podgrzać na małym gazie (co chwilę mieszając, nie dopuścić do zwarzenia!). Podawać w większych kieliszkach udekorowane bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą. Calimero: podgrzane bombardino wlać do szklanki do latte. Dodać spienione mleko (do około 2/3 wysokości szklanki) następnie pomału wlać gorące espresso. Udekorować bitą śmietaną, opcjonalnie posypując kakao lub kawą.
Przepis zaczerpnięty z serwisu kwestiasmaku.pl :)
Post a Comment