Rolada z indyka ze szpinakiem. Jakie to dobre!


Składniki:
  • 800 g filetu z indyka
  • 2­3 wiązki świeżego szpinaku
  • 2 łyżki sera Ricotta
  • 100 g sera Parmezan
  • 2 łyżki śmietany do sosów
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • 2­3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • gruba nić lub sznurek do wędlin rękaw do pieczenia




Sposób przygotowania:

Oczyść szpinak i odetnij twarde części. Wrzuć go na rozgrzane masło i
smaż z dodatkiem 3 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając.
Do szpinaku dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli. Wlej śmietanę,
zamieszaj wszystko i przełóż do miski. Dodaj ser Ricotta i starty Parmezan,
wymieszaj.

Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp go solą, świeżo zmielonym,
czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Na
mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni
przy brzegach. Filet zwiń ściśle i obwiąż, żeby podczas pieczenia mięso nie
rozeszło się.

Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż roladę z każdej strony, przez kilka
minut. Następnie przełóż mięso, wraz z sosem z patelni, do foliowego
rękawa. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40
minut. W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i
pokrój roladę w plastry.

Brak komentarzy