Rolada z indyka ze szpinakiem. Jakie to dobre!
- 800 g filetu z indyka
- 23 wiązki świeżego szpinaku
- 2 łyżki sera Ricotta
- 100 g sera Parmezan
- 2 łyżki śmietany do sosów
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- czosnek granulowany
- 23 łyżki masła
- 3 łyżki oleju do smażenia
- gruba nić lub sznurek do wędlin rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oczyść szpinak i odetnij twarde części. Wrzuć go na rozgrzane masło i
smaż z dodatkiem 3 rozgniecionych ząbków czosnku, cały czas mieszając.
Do szpinaku dodaj świeżo zmielony pieprz i trochę soli. Wlej śmietanę,
zamieszaj wszystko i przełóż do miski. Dodaj ser Ricotta i starty Parmezan,
wymieszaj.
Filet z piersi indyka umyj i rozłóż na folii. Posyp go solą, świeżo zmielonym,
czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i czerwoną papryką. Na
mięsie ułóż warstwę szpinaku, pozostawiając trochę wolnej powierzchni
przy brzegach. Filet zwiń ściśle i obwiąż, żeby podczas pieczenia mięso nie
rozeszło się.
Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż roladę z każdej strony, przez kilka
minut. Następnie przełóż mięso, wraz z sosem z patelni, do foliowego
rękawa. Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 40
minut. W trakcie pieczenia przewróć mięso. Po upieczeniu zdejmij sznurek i
pokrój roladę w plastry.
Post a Comment