Steki z karkówki z leśnymi grzybami!
Steki z karkówki z leśnymi grzybami
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
ILOŚĆ OSÓB: 4
POZIOM TRUDNOŚCI: łatwe
karkówka - 600 gramów
grzyby suszone (podgrzybki
lub prawdziwki) - 8 sztuk
Esencja do sosu pieczeniowego
ciemnego Knorr - 1 sztuka
rozmaryn świeży gałązka - 1
sztuka
Przyprawa do mięs Knorr - 2
łyżki
olej - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Grzyby zalej 250 ml wrzącej wody, przykryj i odstaw na 10 minut. Po
tym
czasie grzyby pokrój w cienkie paseczki, a wywar pozostaw.
2. Mięso osusz i posyp przyprawą do mięs. Obsmaż na rozgrzanej patelni
na oleju
z każdej strony, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika i piecz
przez 50
minut w temp. 180 st. C.
3. Na tą samą, rozgrzaną patelnię wlej wywar z moczenia grzybów, dodaj
pokrojone grzyby, rozmaryn oraz esencję, dzięki której sos będzie gesty
i dobrze
doprawiony – sos gotuj 2-3 minuty. Upieczone mięso pokrój w plastry i
podawaj z
przygotowanym sosem oraz kasząMateriał zaczerpnięty z serwisu przepisy.pl :)
Post a Comment