Śledź pod pierzynką

SKŁADNIKI

  • 250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
  • 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 3 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 150 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku

PRZYGOTOWANIE

  • Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Składniki układamy po brzegach miski aby widoczne były warstwy.
  • Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach, w wodzie bez dodatku soli. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórek, ziemniaki pokroić w kosteczkę i doprawić je solą oraz pieprzem, buraczki zetrzeć na oddzielnym talerzu na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce.
  • Na warstwę śledzia w misce położyć doprawione ziemniaki, później ogórki, buraczki, teraz polać sosem majonezowym (wszystkie składniki wymieszane w misce), położyć jajka i na wierzch starty ser. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.
źródło: kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy