ŻEBERKA DUSZONE Z WARZYWAMI KORZENIOWYMI
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 1 kg chudych żeberek
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler korzeniowy
- opcjonalnie - 1/2 batata
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 - 4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
- Żeberka, umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Doprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z mieloną papryką, wkładać żeberka i dokładnie obtoczyć je w mieszance.
- Szeroki, duży garnek rozgrzać na średnim ogniu, wlać 1 i 1/2 łyżki oleju, rozprowadzić go po całym dnie. Gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć żeberka i dokładnie zrumienić raz przewracając (w sumie ok. 8 minut). Obsmażone żeberka wyjąć na talerz.
- Do garnka wlać pozostałe 1/2 łyżki oleju, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać obrane i pokrojone w grubsze plasterki marchewkę, pietruszkę, selera. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Do warzyw włożyć żeberka, wlać sos sojowy i gorącą wodę (do zakrycia składników). Przykryć i gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Obranego i pokrojonego w większą kostkę batata dodajemy na ok. 30 minut przed końcem gotowania potrawy. Jeśli na koniec sos nie jest jeszcze gęsty, można potrawę jeszcze pogotować bez przykrycia.
źródło: kwestiasmaku.com
Post a Comment