MAKARON RYŻOWY SMAŻONY Z BROKUŁAMI I DROBIOWYM MIĘSEM MIELONYM
SKŁADNIKI
2 PORCJE, PO 447 KCAL
- 100 g makaronu ryżowego wstążki
- 450 g mrożonego brokuła
- 250 g mielonego mięsa
drobiowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka pasty chili (lub pół
posiekanej papryczki)
- 1/3 łyżeczki mielonego białego
pieprzu
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka pasty tamaryndowej (lub
sok z 1 limonki)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na
opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą. Zagotować duży garnek z wodą, na
wrzątek wrzucić brokuły i doprowadzić do ponownego zagotowania wody na
dużym ogniu. Gotować przez minutę, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.
- Mięso można zmielić w maszynce razem z cebulą i
czosnkiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, należy wymieszać je z drobno
posiekaną cebulą i startym czosnkiem.
- Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać starty imbir,
pastę chili i biały pieprz, wymieszać i odstawić na 15 minut jeśli mamy
czas.
- W woku lub na dużej patelni na oleju smażyć przez
ok. 10 minut mięso z dodatkami. Dokładnie je obsmażyć, następnie dodać
brokuły, pastę tamaryndową lub sok z limonki, wymieszać i smażyć przez
minutę.
- Dodać makaron i mieszając smażyć przez kolejne 2 minuty. Wlać sos sojowy, zagotować i wymieszać. Posypać szczypiorkiem i skropić dodatkowym sosem sojowym w razie potrzeby.
źródło: kwestiasmaku.pl
Post a Comment