Zimowa zupa jarzynowa z burakami i makaronem:)
Składniki:
- Krajanka Buraczkowa Winiary
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- ćwiartka małej białej kapusty
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 1,5 l wywaru drobiowego
- 1/2 szklanki makaronu
- puszka białej fasoli
- 2 łyżki masła klarowanego
- pół pęczka natki pietruszki
- szczypta cukru i sok z cytryny do smaku
1. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i ścieramy
na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, kapustę drobno szatkujemy. Tak
przygotowane warzywa podduszamy na łyżce klarowanego masła kilka minut razem z
listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego.
2. Podlewamy
podduszone warzywa kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszamy, przelewamy do
garnka z gorącym wywarem, gotujemy 15 minut.
3. Dodajemy do zupy
krajankę i fasolę, zagotowujemy i gotujemy chwilę (2-3 minuty).
4. Zabielamy zupę
śmietanką.
5. Zupę doprawiamy
szczyptą cukru i sokiem z cytryny, dodajemy ugotowany według przepisu na
opakowaniu makaron.
6. Zupę podajemy
posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.
źródło: https://zakochanewzupach.pl
źródło: https://zakochanewzupach.pl
Post a Comment