Żeberka w kiszonej kapuście.
SKŁADNIKI
8 PORCJI, PO 553 KCAL
- ok. 2 kg żeberek (1 długi rząd)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 25 g suszonych grzybów
(borowików lub podgrzybków)
- 1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1/2 łyżki cukru lub miodu
- 1 szklanka białego wytrawnego
wina
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie 4 łyżki whiskey
- sól, pieprz (po pół łyżeczki)
- 500 g kiszonej (nie kwaszonej!)
kapusty z marchewką
- 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka
mąki ziemniaczanej
- 250 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE
- Do dużego garnka żaroodpornego lub naczynia z
pokrywą włożyć pokrojone mięso (po 2 żeberka w 1 kawałku), dodać obraną i
przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy,
suszone grzyby, tymianek, cukier lub miód, wlać wino, wodę, sos sojowy i
whiskey. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać
składniki, wcisnąć żeberka w zalewę, przykryć i wstawić do piekarnika
nagrzanego do150 stopni C. Piec pod przykryciem przez ok.
2 i 1/2 godziny, w międzyczasie raz przemieszać.
- Gdy mięso będzie już miękkie, włożyć na wierzch
kapustę kiszoną (wcześniej należy ją spróbować i w razie potrzeby
przepłukać na sitku gdyby była za kwaśna). Docisnąć kapustę w zalewę i
piec pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 - 40 minut.
- Pieczarki pokroić na plasterki i smażyć na większej patelni przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Garnek wyjąć z piekarnika, postawić na gazie, dodać pieczarki i wymieszać. Posypać przez sitko mąką pszenną i ziemniaczaną, rozprowadzić w zalewie, zagotować i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut aż sos zgęstnieje.
źródło: kwestiasmaku.pl
Post a Comment