Żeberka w kiszonej kapuście.

SKŁADNIKI
 8 PORCJI, PO 553 KCAL
  • ok. 2 kg żeberek (1 długi rząd)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 25 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1/2 łyżki cukru lub miodu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie 4 łyżki whiskey
  • sól, pieprz (po pół łyżeczki)
  • 500 g kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty z marchewką
  • 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g pieczarek
PRZYGOTOWANIE

  • Do dużego garnka żaroodpornego lub naczynia z pokrywą włożyć pokrojone mięso (po 2 żeberka w 1 kawałku), dodać obraną i przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier lub miód, wlać wino, wodę, sos sojowy i whiskey. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Delikatnie przemieszać składniki, wcisnąć żeberka w zalewę, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do150 stopni C. Piec pod przykryciem przez ok. 2 i 1/2 godziny, w międzyczasie raz przemieszać.
  • Gdy mięso będzie już miękkie, włożyć na wierzch kapustę kiszoną (wcześniej należy ją spróbować i w razie potrzeby przepłukać na sitku gdyby była za kwaśna). Docisnąć kapustę w zalewę i piec pod przykryciem jeszcze przez ok. 30 - 40 minut. 
  • Pieczarki pokroić na plasterki i smażyć na większej patelni przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. Garnek wyjąć z piekarnika, postawić na gazie, dodać pieczarki i wymieszać. Posypać przez sitko mąką pszenną i ziemniaczaną, rozprowadzić w zalewie, zagotować i delikatnie wymieszać. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut aż sos zgęstnieje.
Żeberka w kapuście z pieczarkamiźródło: kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy