Schab w sosie z porem i marchewką.

SKŁADNIKI
 4 PORCJE, PO 396 KCAL
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 700 g schabu bez kości
  • po szczypcie: suszonego oregano, czerwonej papryki, pieprzu
  • 500 ml wody
  • 3 łyżki sosu sojowego*
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki kremówki (u mnie bez)
PRZYGOTOWANIE

  • W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę, pieprz i zagotować.
  • Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 30 minut. W międzyczasie 2 razy je przewrócić.
  • Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
  • Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać śmietankę kremówkę.
Schab w sosie z porem i marchewkąźródło:kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy