Schab w sosie z porem i marchewką.
SKŁADNIKI
4 PORCJE, PO 396 KCAL
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 700 g schabu bez kości
- po szczypcie: suszonego
oregano, czerwonej papryki, pieprzu
- 500 ml wody
- 3 łyżki sosu sojowego*
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- opcjonalnie: 2 łyżki śmietanki
kremówki (u mnie bez)
PRZYGOTOWANIE
- W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojonego
pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać
gorącą wodą z sosem sojowym, dodać przyprawy: suszone oregano, paprykę,
pieprz i zagotować.
- Schab cienko pokroić na 1/2 cm plasterki i włożyć
w gotujący się wywar. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do
średniego, przykryć garnek i gotować mięso przez około 30 minut. W
międzyczasie 2 razy je przewrócić.
- Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i
gotować dalej pod przykryciem do kruchości mięsa przez ok. 45 minut.
- Przez sitko przesiać obydwie mąki bezpośrednio do
mięsa, wymieszać i dokładnie zagotować. Na koniec można dodać śmietankę
kremówkę.
źródło:kwestiasmaku.pl
Post a Comment